Strateški plan

narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski u razdoblju 2015. – 2018.

Posebni ciljevi

Narodna knjižnica je obavijesno središte, koje svojim korisnicima omogućuje neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija. U predstojećem razdoblju cilj nam je otvoriti, tj. proširiti knjižničnu djelatnost otvaranjem knjižnične stanice u Ledenicama.Za potrebe ove stanice, odnosno korisnika bila bi važna nabava računala za korisnike te omogućiti korisnicima pretraživanje interneta. Uspostavom knjižnične stanice, trebalo bi se izvršiti umrežavanje kako bismo sa sigurnošću mogli korisniku dati kvalitetnu informaciju o dostupnosti tražene građe.

Kako je knjižnica u potpunosti kompjutorizirana cilj nam je izrada vlastite Web stranice i stavljanje knjižničnog kataloga na Internet kako bismo korisnicima pružili što kvalitetniju uslugu. Ostvarenje ovog cilja podrazumijeva izradu weba i nabavku modula koji bi  podatke konvertirao i u zadovoljavajućem obliku predstavio i objavio na mreži.

Zbog neprekidnog smanjivanja sredstava za nabavu knjižnične građe, težište je bilo na nabavi knjiga , a ne audiovizualne građe. Jedan od ciljeva je znatno popravljanje nabave AV-građe, kupnjom CD-romova, DVD-a, posebice edukativnih dokumentaraca i animiranih crtanih filmova za djecu.

Kako posjedujemo bibliografiju Temeljne literature i kronologije o Novom Vinodolskom, planiramo prirediti monografiju Novog Vinodolskog. Cilj nam je služeći  se ovim vrijednim izdanjem prof.dr.sc. Dragomira Babića nabaviti upravo svu dostupnu literaturu o Novom Vinodolskom za ove potrebe ali prvenstveno za obogaćivanje zavičajne zbirke.

Kako nam je jedan od važnih ciljeva promocija čitanja te jačanje čitalačkih navika djece nastojat ćemo i dalje svaki tjedan održavati igraonice za djecu, na kojima se na adekvatan, djeci vrlo prihvatljiv način čitanjem edukativnih slikovnica približava čitanje i razumijevanje pročitanog. Nakon čitanja djecu se potiče na maštu i kreativno izražavanje zajedničkim grupnim slikanjem, modeliranjem te vlastitu interpretaciju. Cilj nam je nabava što većeg broja didaktične opreme poput drvenih igračaka, edukativnih slikovnica,društvenih igara, do posebnog potrošnog materijala kao što su kolaž papiri, razne vrste bojica, ljepila,ukrasnog materijala, npr. za izradu božićnih i novogodišnjih čestitki.

Od nedavno na volonterskoj bazi održava se svake subote glazbena igraonica. Voditeljica je stručna osoba stalno zaposlena u dječjem vrtiću kao odgajateljica. Cilj nam je u budućnosti formirati dječji zbor vrtićke i rane školske dobi. Dok se u potpunosti ne formira grupa. Za potrebe ove aktivnosti posuđujemo klavijature. Ukoliko se pokaže interes, namjera nam je nabava sintisajzera i dječje glazbene opreme poput udaraljki, činela, bubnjeva itd.

Kako u gradu za djecu viših razreda izuzev sporta, nema dovoljno kulturnih aktivnosti nastojat ćemo formirati okupljanje mladih u knjižnici s ciljem realizacije projekata poput Put glagoljice,Put svile, Put  čaja. Na taj način djeca bi sa svih aspekata ljudskog znanja obradila pojedinu temu služeći se literaturom i svim ostalim raspoloživim informacijama koje im pruža knjižnica i djelatnici. Svrha i konačan cilj bila bi edukacija djece o korištenju literature te upoznavanje svih resursa knjižnice. Rezultat ovog projekta očitovao bi se u konačnom predstavljanju publici u vidu plakata, predavanja, književnih večeri, a napose većem uključivanju mladih u knjižnicu i uključivanjem u njegovanje kulturnih projekata koji promoviraju hrvatsku kulturnu baštinu ali i svjetsku.

Pridobivanje javne potpore za knjižničnu službu vidimo u jačanju partnerskog odnosa s vrtićem, školom,Muzejem, Centrom za kulturu,Turističkom zajednicom, službom za pomoć starijim i nemoćnim osobama u Gradu, te osnivačem. Kao dobar projekt pokazala se suradnja sa školom.Za učenike viših razreda organizirali smo kviz znanja i snalaženja u knjižnici. Kroz niz pitanja i mogućnost korištenja sve dostupne literature, đaci su upoznavali fond knjižnice, a oni najbrži i najuspješniji za uspjeh su dobili donaciju vrijednih knjiga za školu. Kroz ovaj projekt, također želimo povećati broj korisnika starije školske dobi, educirati ih o knjižničnim uslugama i fondu. Kao motiv knjižnica mora ponuditi nagradu u vidu donacije knjiga, besplatne članarine, kraćih izleta za najbolje, besplatne karte za kulturna događanja.

Obzirom na mali broj zaposlenih, kontakt sa starijim i nemoćnim korisnicima se ostvaruje putem osoba zaposlenih u službi Pomoć u kući. Njihovi djelatnici za korisnike ostvaruju posudbu građe i razmjenu informacija. Cilj nam je doprijeti i do korisnika treće životne dobi preko ovog posredstva i to zajedničkim akcijama, organiziranjem različitih aktivnosti poput mjerenja krvnog i očnog tlaka, šećera, različitih predavanja.

Narodna knjižnica poznata je u svom kraju po organizaciji različitih književnih događanja, posebno po promociji knjige i čitanja. U sljedećem razdoblju želimo dovesti u Novi Vinodolski eminentna imena hrvatske književne scene, posebice u ljetnim mjesecima kada se već tradicionalno svakog četvrtka događaju književne večeri i promocije knjiga (Erato četvrtkom). U prosjeku imamo sedam događanja u dva mjeseca. Ova događanja iziskuju od knjižnice plaćanje smještaja i troškove puta, te dnevnice za umjetnike.

Na planu kulturne suradnje ističe se dobra suradnja s zajednicom Crnogoraca Primorsko-goranske županije. U tijeku su već gostovanja različitih crnogorskih umjetnika, primjerice Ilije Šobajića ili Aktualnosti u crnogorskoj suvremenoj umjetnosti (Dimitrije Popović,Milorad Đurović i dr.). Cilj nam je u budućnosti  još više razviti ovaj vid suradnje. U pregovorima smo i sa zajednicom Makedonaca u Hrvatskoj. Prvi zajednički projekt bio bi obilježavanje pismenosti, tj. značaja Ćirila i Metoda na našu pismenost i kulturu.

Na planu izdavaštva cilj nam je izdavanje monografije Novog Vinodolskog obzirom na bogatu kulturnu prošlost  Novog Vinodolskog, te u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci izdati sabrana djela našeg istaknutog kulturnog djelatnika, koji je pokrenuo  vrijednu ediciju Novljanski zbornik, pokojnog prof.dr.sc. Dragomira Babića.

Također se nadamo da ćemo ponovno nakon deset godina pokrenuti izdavanje Novljanskog zbornika kojim bismo promovirali umjetnička i druga postignuća na području našeg vinodolskog kraja. Ovaj projekt podrazumijeva okupljanje autora različitih profesija, ovisno o koncepciji slijedećeg broja.

Naša knjižnica izdaje i pjesničke zbirke domaćih čakavskih pjesnika. Prema saznanju u dogledno vrijeme bit će spremne za izdavanje  tri pjesničke zbirke različitih autora. (antologijskog čakavskog pjesnika Davida Kabalina i nedavno preminulog Miroslava Ježića)

Također bismo željeli promovirati kulturnu baštinu Grada, na način da se osmisli grafička mapa s motivima Novljanskog brvijara iz 1492. godine  koji se čuva u našem Župnom uredu i koji ima veliki značaj za hrvatsku pisanu riječ.

Popularizaciji i promidžbi novljanskih književnika i kulturnih djelatnika, pridonijeli bismo tiskanjem godišnjih kalendara u kojima bi  svakom mjesecu u godini bila pridružena slika zaslužnog i znamenitog Novljanina.

BLOG

Čitamo i pišemo

23. travnja, 2021 in Novosti

Noć knjige 2021.

Povrat knjiga bez zakasnine!!!!!!!
Read More
18. ožujka, 2021 in Novosti

GODINA ČITANJA 2021

plakat-A4-vodoravni
Read More
15. veljače, 2021 in Novosti

Javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Narodne čitaonice i knjižnice

Na temelju članka 20. stavka 6. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti („Narodne novine“ broj  17/19 i 98/19), članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ broj 76/93, 29/97,…
Read More
4. svibnja, 2016 in Novosti

Bruno Šimleša

U prepunoj Narodnoj čitaonici i knjižnici jučer se tražila stolica više. Razlog tome je predstavljanje najnovije knjige "Umjetnost života - Kako ovladati umijećem ljubavi", najčitanijeg domaćeg autora popularne psihologije -…
Read More

KATALOG

Pretraga i rezervacije

ČITAONICA

dnevni i tjedni tisak, korištenje računala i interneta

Posjetite nas te u ugodnom ambijentu pročitajte ono što vas zanima iz dnevnog i
tjednog tiska, ili stručne časopise! U okviru knjižnice posjedujemo 3 računala
koje nudimo na korištenje posjetiteljima.

SAZNAJ VIŠE

DJEČJA IGRAONICA

pričaonica, glazbena igraonica

Koliko je važno djeci približiti važnost knjige?
Važnost čitanja?
Igraonica je namijenjena djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta.

SAZNAJ VIŠE

IZDVAJAMO IZ

NAŠE NAKLADE

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski uz svoju redovnu djelatnost i  svakodnevne kulturne zadatke,  bavi se i izdavačkom djelatnošću, kako bi što više doprinijela svestranijem unapređivanju kulturnog života u Novom Vinodolskom.

SAZNAJ VIŠE