Nakladnička djelatnost

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski uz svoju redovnu djelatnost i svakodnevne kulturne zadatke, bavi se i izdavačkom djelatnošću, kako bi što više doprinijela svestranijem unapređivanju kulturnog života u Novom Vinodolskom. Do sada su u nakladi Narodne čitaonice i knjižnice izdane  dvije Spomen knjige Narodne čitaonice Novi Vinodolski (Knjiga I. i II., Novi Vinodolski, 1958., 1977.) i dvije knjige Novljanskog zbornika (broj III. I IV.). U ovoj ediciji znanstvenom i stručnom metodologijom istražuju se političke, gospodarske, kulturne i umjetničke teme vezane za naš grad.

Rukopis za sljedeći, peti broj Novljanskog zbornika koji je dovršen i pripremljen za tisak, sačinjava autorski rad novljanskog kulturnog djelatnika Krsta Zoričića, čiji je naslov Novljanski biografski leksikon, u kojem su predočena rodoslovlja obitelji iz Novog Vinodolskog. Ovom knjigom obuhvaćeni su stanovnici svih mjesta i teritorija Grada Novog Vinodolskog. Posebno mjesto zauzimaju svakako rodoslovlja značajnih obitelji kao što je  obitelj Mažuranić čiji članovi su uvažene ličnosti iz hrvatske prošlosti koje su svojim kulturnim i političkim radom zadužili ne samo Novi Vinodolski, već i našu domovinu.

Narodna čitaonica izdala je i preko dvadeset zbirki pjesama i proznih djela domaćih autora: Davida Kabalina Vinodolskog, Amalije Zoričić, Drage Žanića, Miljenka Žanića, Duška Dekovića, Gore Dorčić Šilović, Sanje Miletić, Žarka Stilina, Marije Kukuljan, Gojka Sokolića-Kozarića, Rafaela Sokolića-Kozarića. Upravo se pjesničkim  izdanjima domaćih autora želi ukazati na potrebu i važnost očuvanja domaćeg čakavskog izričaja.

BLOG

Čitamo i pišemo

23. travnja, 2021 in Novosti

Noć knjige 2021.

Povrat knjiga bez zakasnine!!!!!!!
Read More
18. ožujka, 2021 in Novosti

GODINA ČITANJA 2021

plakat-A4-vodoravni
Read More
15. veljače, 2021 in Novosti

Javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Narodne čitaonice i knjižnice

Na temelju članka 20. stavka 6. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti („Narodne novine“ broj  17/19 i 98/19), članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ broj 76/93, 29/97,…
Read More
4. svibnja, 2016 in Novosti

Bruno Šimleša

U prepunoj Narodnoj čitaonici i knjižnici jučer se tražila stolica više. Razlog tome je predstavljanje najnovije knjige "Umjetnost života - Kako ovladati umijećem ljubavi", najčitanijeg domaćeg autora popularne psihologije -…
Read More

KATALOG

Pretraga i rezervacije

ČITAONICA

dnevni i tjedni tisak, korištenje računala i interneta

Posjetite nas te u ugodnom ambijentu pročitajte ono što vas zanima iz dnevnog i
tjednog tiska, ili stručne časopise! U okviru knjižnice posjedujemo 3 računala
koje nudimo na korištenje posjetiteljima.

SAZNAJ VIŠE

DJEČJA IGRAONICA

pričaonica, glazbena igraonica

Koliko je važno djeci približiti važnost knjige?
Važnost čitanja?
Igraonica je namijenjena djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta.

SAZNAJ VIŠE

IZDVAJAMO IZ

NAŠE NAKLADE

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski uz svoju redovnu djelatnost i  svakodnevne kulturne zadatke,  bavi se i izdavačkom djelatnošću, kako bi što više doprinijela svestranijem unapređivanju kulturnog života u Novom Vinodolskom.

SAZNAJ VIŠE