Naklada
Nakladnička djelatnost

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski uz svoju redovnu djelatnost i svakodnevne kulturne zadatke, bavi se i izdavačkom djelatnošću, kako bi što više doprinijela svestranijem unapređivanju kulturnog života u Novom Vinodolskom. Do sada su u nakladi Narodne čitaonice i knjižnice izdane  dvije Spomen knjige Narodne čitaonice Novi Vinodolski (Knjiga I. i II., Novi Vinodolski, 1958., 1977.) i dvije knjige Novljanskog zbornika (broj III. I IV.). U ovoj ediciji znanstvenom i stručnom metodologijom istražuju se političke, gospodarske, kulturne i umjetničke teme vezane za naš grad.

            Rukopis za sljedeći, peti broj Novljanskog zbornika koji je dovršen i pripremljen za tisak, sačinjava autorski rad novljanskog kulturnog djelatnika Krsta Zoričića, čiji je naslov Novljanski biografski leksikon, u kojem su predočena rodoslovlja obitelji iz Novog Vinodolskog. Ovom knjigom obuhvaćeni su stanovnici svih mjesta i teritorija Grada Novog Vinodolskog. Posebno mjesto zauzimaju svakako rodoslovlja značajnih obitelji kao što je  obitelj Mažuranić čiji članovi su uvažene ličnosti iz hrvatske prošlosti koje su svojim kulturnim i političkim radom zadužili ne samo Novi Vinodolski, već i našu domovinu.

            Narodna čitaonica izdala je i preko dvadeset zbirki pjesama i proznih djela domaćih autora: Davida Kabalina Vinodolskog, Amalije Zoričić, Drage Žanića, Miljenka Žanića, Duška Dekovića, Gore Dorčić Šilović, Sanje Miletić, Žarka Stilina, Marije Kukuljan, Gojka Sokolića-Kozarića, Rafaela Sokolića-Kozarića. Upravo se pjesničkim  izdanjima domaćih autora želi ukazati na potrebu i važnost očuvanja domaćeg čakavskog izričaja.

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski uz svoju redovnu djelatnost i  svakodnevne kulturne zadatke,  bavi se i izdavačkom djelatnošću, kako bi što više doprinijela svestranijem unapređivanju kulturnog života u Novom Vinodolskom.

undefined